Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии Емисии

Ударни вести

ЕВРОПАТ 20.11.2021


Пофалби и критики - новиот извештај на Европската комисија за напредокот на земјата, ја поттчукна Македонија по рамо за добро спроведената работа и ја остави повторно во надежи  да чека датум за преговори со ЕУ. Дали декември е реален за старт на преговори и колку позитивниот извештај без акција, влијае на вредноста на документот во земјата? На патот кон реформскиот процес за подобар живот, каде исчекоривме, а каде потфрливме?


Европско помирување и меѓусоседски предрасуди. На грбот на старата дама многу спорови оставија печат. Кои искуства ги делат Загреб и Љубљана и дали Хрватска може да се соочи со блокада од Словенија во однос на шенген зоната? Како ЕУ членките гледаат на своите соседи? И дали ќе има светлина за европското проширување? Додека ЕУ брза напред кон новите светски трендови, во балканската политика работите се движат со брзината на пајтоните, заглавени во средниот век.

Гледајте Европат со Лепа Џундева во сабота по вестите во 17 часот.

 


Пјер Мирел екс директор за проширување на Европската Комисија, Флорент Марсиак од Австро - францускиот центар за приближување во Европа и Драган Тилев државен советник во Секретаријатот за европски прашања, гости во новото издание на ЕВРОПАТ. 


21-от век донесе глобална закана за војна со природата. Климатските промени ни тропнаа на врата.

Светските лидери реагираат, Oбединетите Нации алармираат. Дали природата го слушна гласот на тинејџерката Грета Тунберг?

Европската Унија отвори нова книга, а на белиот лист испиша нов зелен договор за спас на планетата земја. Време е за нови навики. Македонија повторно заостанува со светските трендови.

Зошто во земјата неплански се гради и што е поважно од здравјето на граѓаните? Дали Македонија ќе ги отфрли старите лоши навики и ќе се придвижи напред кон европскиот зелен воз или само ќе остане да сонува зелено?