Јапонија постави рекорд во освоени златни медали на Олимпијадите
Foto

Јапонија постави рекорд во освоени златни медали на Олимпијадите

Репрезентацијата на Јапонија на домашната Олимпијада постави рекорд во освоени златни медали. Спортистите на оваа земја освоија 17 златни медали до денес, најмногу во историјата на Игрите.

Ова е еден медал повеќе од претходното постигнување што го оствари јапонскиот тим на Игрите во Токио во 1964 година и 2004 година во Атина.

Во моментов, Јапонија е на второто место во пласманот за златни медали на Олимписките игри во Токио. Само репрезентацијата на Кина е пред Јапонците, која има 18 најсјајни одличја. Следуваат репрезентациите на САД со 14 и Русија со 10 злата.

0 Коментари

Остави коментари