24 тренд анализа - Зошто владата одлучи да ги зголеми платите само во одредени јавни сектори?

Повисоки плати за армијата, здравството, образованието. Зошто владата одлучи да ги зголеми платите само во одредени јавни сектори? Синдикален бунт, жестоки реакции од културата и полицијата и тие бараат зголемување, повисок минималец и к15. Дали фирмите се подготвени да исплатат поголеми месечни примања на вработените во приватниот сектор? На иста маса синдикаците, менаџерите и владини претставници. Во Тренд анализа, гости се Бранимир Јовановиќ, министерство за финансии, Ангел Димитров, организација на работодавачи, Пецо Грујовски, Синдикат на работниците од управата и правосудството, Гоце Делчев Тодев, независен синдикат на полицијата и Александар Стојцевски, синдикат на културата.

See video

Емисии

23.11.2017 - 02:33
Законот за јазици повторно ја бранува јавноста и законодавниот дом- амандманите се напишаа - комисијата се одложи – зошто? Колку шлаканицата на еврокомесарот Јоханес Хан околу приоритети ја вразуми власта, како опозицијата планира да издејствува повлекување на Законот и да докаже дека е противуставен. Дебатираат пратениците Петар Атанасов од СДСМ и Драган Данев од ВМРО – ДПМНЕ.
22.11.2017 - 22:35
Државата веќе месец дена егзистира без министер за здравство, во болниците се жалат сите, и граѓаните и лекарите... Има ли Владата стратегија за поправање на еден од најважните сектори во државата?... Македонските пациенти се помалку веруваат во домашните клиники и помош бараат во странство... Кога одењето во друга земја е оправдано, а кога се работи за бескрупулозен бизнис за собирање на пари од очајни луѓе? Гости: Дејан Ставриќ, поранешен претседател на Клиничкиот синдикат, Лилија Чолакова Дервишова, претседател на здружение на приватни лекари и Илбер Бесими, Лекарска комора
22.11.2017 - 19:00
Тема: По барање на МПЦ да стане „црква ќерка“ на БПЦ, реакции во Бугарија и во Македонија
22.11.2017 - 18:58
Тема: Тромбофилија и бременост Гостин: д-р Татјана Гуржанова - спец. гинеколог акушер и ИНФ специјалист